Ανδριόπουλος: Μόνο αδειοδοτημένοι στους πάγκους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΩΡΑ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ

Για τη Δευτέρα 22/09 έχει προγραμματιστεί ένα Συμβούλιο του ΟΠΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει ενημέρωση των μελών του ΣΠΠΘ αλλά και των όμορων νομών. Θα ψηφιστεί ο Οικονομικός Απολογισμός, και ο ετήσιος Προγραμματισμός

Ο Λάμπρος Ανδριόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, μίλησε στη Δώρα Ιωακειμίδου και στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου εφ’ όλης της ύλης.

Οντας ένα από τους πιο δραστήριους αλλά και ρομαντικούς τεχνικούς του αθλήματος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο πολύπλευρο και πολυσύνθετο έργο του σύγχρονου προπονητή.

Η δουλειά του προπονητή είναι να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ποδοσφαιριστών του μέσα από προπονήσεις και αγώνες. Παράλληλα να αξιοποιεί όλες τις ιδιότητες ή χαρίσματα που διαθέτουν οι παίκτες του, όπως αυτές του ψυχολόγου, του εργοφυσιολόγου, του αθλητιάτρου, του παιδαγωγού.
Οφείλει να σέβεται τους στόχους των αθλητών του και να συμβάλει στον καθορισμό τους, να προσαρμόζει τις μεθόδους προπόνησης ώστε να συμβαδίζουν με τη φυσική κατάστασή τους και να τους καθοδηγεί ώστε μέσα από πετυχημένα αποτελέσματα να αποκτούν αυτοπεποίθηση ή και ενθουσιασμό για το άθλημα.

Ολοι θέλουν να γίνουν “κόουτς”

“Η προπονητική θεωρείται κεκτημένο για τους περισσότερους φιλάθλους και ένας στους τρεις (34%) πιστεύει ότι έχει αρκετές γνώσειςγια να γίνει ένας κορυφαίος επαγγελματίας προπονητής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης” επεσήμανε για να συνεχίσει:
“Δυστυχώς, οι περισσότεροι πεισματικά αγνοούν πως η προπονητική είναι τέχνη, είναι επάγγελμα και μία πολυσύνθετη δουλειά, η οποία δεν εκτιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Κυρίως από τους παράγοντες των συλλόγων, τους οποίους και θεωρώ πληγή στον χώρο μας.
Εύχομαι, ειλικρινά, να μπορούσε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη Σχολή Εκπαίδευσης Παραγόντων… ώστε να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τον ρόλο τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε αγωνιστική περίοδο αλλάζουν συλλόγους, ή και μένουν εκτός εργασίας, τόσοι πολλοί τεχνικοί”.

Ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος Προπονητών

Αναφερόμενος στον Σύνδεσμο Προπονητών Θεσσαλονίκης, στον οποίο κατέχει τη θέση του προέδρου, μετά τις εκλογές (Μάιος 2013), τόνισε:
“Αναλάβαμε τον μεγαλύτερο Σύνδεσμο στη χώρα, κι έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης έχοντας όραμα ανάπτυξης αλλά και δημιουργίας.
Κυρίως όμως έχουμε διάθεση για προσφορά στους συναδέλφους μας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Αλλαξε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η εικόνα του ΣΠΠ Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέσα από δράσεις και ενέργειες κατάφερε να συσπειρώσει τα μέλη του αλλά και να ενημερώσει σε ό,τι προκύπτει και απασχολεί.
Καλό θα ήταν και οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας να φροντίζουν να μας βρίσκουν καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως με τις ταυτότητες τους και τα πτυχία τους, τα οποία δεν τα αναθεωρούν εγκαίρως”…

Η πλειοψηφία κερδίζει

Οι κανονισμοί αλλάζουν, καθώς το άθλημα εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Η ΕΠΟ, μέσω της UEFA προτείνει για ψήφιση κάθε νέα οδηγία και οι 54 Ενώσεις (ΕΠΣ) καλούνται να αποφασίσουν. Η πλειοψηφία κερδίζει… όπως άλλωστε και σε κάθε δημοκρατική διαδικασία.
Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της ΕΠΟ όπου επικεφαλής είναι ο κ. Μπατάκης και οι συνεργάτες του, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον ΟΠΠΕ.
Στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία (Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος), ο Λάμπρος Ανδριόπουλος είναι αντιπρόεδρος.
Από την επικείμενη αγωνιστική σεζόν (2014- 2015) όλοι οι προπονητές θα πρέπει να αποκτήσουν την ταυτότητα ιδιότητας τους με έναν μοναδικό αριθμό τον οποίο θα κρατήσουν διά βίου.

Κυρώσεις στους ανυπάκουους…

Με ενέργειες του ΣΠΠΘ, άλλαξε ο νόμος και πλέον όλοι οι προπονητές προκειμένου να εργαστούν θα πρέπει να κατέχουν πτυχίο, το ελάχιστο για την κατηγορία που επιδιώκουν.
Πιο συγκεκριμένα για να αναλάβουν ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας θα πρέπει να κατέχουν το UEFA B, αντίστοιχα στην Football League 2 το UEFA A, ενώ στην Football League και Super League το UEFApro.

Στην Ελλάδα πτυχίο UEFApro το διαθέτουν 150 προπονητές οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία ανάμεσα στις 18 της Super League και στις 26 της Football League, κάτι σαφώς που κάνουν και οι ξένοι συνάδελφοί μας.
“Προσπαθούμε να πατάξουμε το μέγα θέμα που προέκυπτε με τους μη αδειοδοτημένους προπονητές οι οποίοι αναλάμβαναν ομάδες δηλώνοντας άλλον στη θέση τους και οι ίδιοι κάθονταν στον πάγκο ως…μεταφραστές!”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΠΠΘ.

Ανέβηκε το επίπεδο

Το επίπεδο των ελλήνων προπονητών έχει ανέβει καθώς πλέον μορφώνονται, εκπαιδεύονται, ενημερώνονται. Προσωπικά θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να έβλεπα τη θέση του κ. Ρανιέρι να την καταλαμβάνει Ελληνας.

Στο Σύνδεσμος της Θεσσαλονίκης είναι εγγεγραμμένοι αρκετοί πετυχημένοι προπονητές όπως ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο Μάκης Χάβος, ο Αλέκος Βοσνιάδης, ο Γιώργος Παράσχος, ο Μάκης Κατσαβάκης, ο Δημήτρης Καλαιτζίδης, ο Σάββας Κωφίδης, ο Αλέξης Αλεξίου, ο Παναγιώτης Διλμπέρης, ο Μάκης Σεντελίδης, και πολλοί ακόμη που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΠΠΘ. (http://sindesmosppt.gr).
Ο Σύνδεσμος λειτουργεί από τις συνδρομές των μελών του και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις και δυστυχώς για να γίνει μία εκδήλωση θα πρέπει να αναζητήσουν έσοδα από χορηγούς.

“Για ένα προπονητικό σεμινάριο με καλεσμένους επιφανείς ξένους τεχνικούς χρειάζονται χρήματα. Είναι άλλωστε γνωστό πως τα “ονόματα” στο χώρο μας ζητάνε προϋποθέσεις για να παραβρεθούν, ενώ οι Ελληνες στηρίζουν αφιλοκερδώς τις προσπάθειες των ΣΠΠ”, επεσήμανε ο κ. Ανδριόπουλος.

Τι ισχύει στις Ενώσεις

Υποχρεωτικά θα πρέπει να απασχολούν πτυχιούχους με το UEFA B, οι 57 σύλλογοι της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΜ όπως και οι 19 που συγκροτούν την Α1, συνεπώς πάγκο θα βρουν μόλις οι 76.
Βέβαια, υπάρχουν και οι Ακαδημίες στις οποίες από φέτος δικαίωμα εργασίας έχουν μόνο οι κάτοχοι του UEFA C. Το μέτρο έπαψε να είναι οδηγία και πλέον θα αρχίσουν οι αυστηροί έλεγχοι ώστε τους επίδοξους ποδοσφαιριστές να προπονούν αποκλειστικά οι πτυχιούχοι και όχι οι εμπειρικοί.

“Τα πτυχία ενδεχομένως να μη χρήζουν τον οποιοδήποτε, προπονητή, καθώς δίνεται σε λίγες μόλις μέρες, αλλά βοηθά τους εν δυνάμει τεχνικούς να τακτοποιήσουν το μυαλό τους, να διδαχτούν πως να μεθοδεύουν τη δουλειά τους, να δημιουργούν πρωτόκολλο και άλλα συναφή και απαραίτητα.
Εμείς προτείνουμε να πηγαίνουν να μαθητεύσουν δίπλα σε έμπειρους τεχνικούς προκειμένου να μάθουν τα βασικά και μετά να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα στην εξέλιξη της καριέρας τους”τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος.
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τον ΣΠΠΘ είναι το ασύμβατο όπου ένας ποδοσφαιριστής είναι ταυτόχρονα και προπονητής, κυρίως σε ερασιτεχνικούς συλλόγους.
“Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως η προπονητική είναι σοβαρή υπόθεση και πρέπει να απασχολεί τον τεχνικό στο σύνολο της ημέρας του. Δεν γίνονται και τα δυο παράλληλα. Θα πρέπει να επιλέξει ο καθένας σε ποιο στρατόπεδο θα ανήκει, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που προβλέπονται”.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εξελίσσεται, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο. Οι αλλαγές φαίνονται στον καθρέφτη του, που είναι η Εθνική μας ομάδα. Αλλαγές προς το καλύτερο σημειώνονται αργά αλλά σταθερά.
Η ΕΠΟ στο αμιγώς ποδοσφαιρικό της πλαίσιο, ανέβασε το επίπεδο από την στιγμή που ακολούθησε τη μέθοδο της Ολλανδικής Σχολής. Υπάρχει αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, ασκησιολογίων και οργανογράμματος.

Δεκέμβριος 2014
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
Γραφείο Τύπου ΣΠΠ Θεσσαλονίκης

Similar Posts